Västerbottenpaj
 

Den här pajen blev utsedd till Sveriges godaste i Land 2005 och det är bara att hålla med tycker jag. Receptet är för 4 personer.
 
Ingredienser:  
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
30 g torkad Karl-Johansvamp (jag brukar ta trattisar - går lika bra)
1 gul lök
500 g ren- eller viltskav
1,5 msk smör
1 äpple
1 msk kapris (kan uteslutas om man inte gillar kapris)
2 tsk viltkrydda
salt

Äggstanning:
3 ägg
1 dl gräddmjölk
1 liten burk crème fraiche
3 dl riven västerbottenost
salt, peppar

Jag brukar göra en och en halv gång så mycket stanning - tycker det blir bättre.

 
Gör så här:
  1. Blanda samman mjöl och smör till pajdegen. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop degen.
  2. Tryck ut degen i en pajform och låt den stå i kylen ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme ca 10 minuter.
  3. Blötlägg svampen i vatten, Skala och hacka löken. Fräs renskav och därefter svamp och lök i smöret.
  4. Råriv äpplet och tillsätt, rör också i kapris och viltkrydda. Smaka av med salt. Fyll pajskalet med renskavsfräset.
  5. Vispa samman alla ingredienser till äggstanningen och slå den över.
  6. Grädda pajen i 200 graders ugnsvärme ca 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat.
  7. Låt gärna pajen stå en liten stund att stanna.