Sommartårta med maräng
Tänk på att inte lägga ihop bottnarna med fyllningen förrän precis innan servering! Tårtan flyter ut väldigt annars.... Receptet är till 10-15 bitar.
   
Ingredienser:  
Botten:
2 dl strösocker
3 äggvitor
2 tsk bakpulver
3 dl rice crispies (puffat, rostat ris)
 
Chokladkräm:
50 g smör
50 g mörk choklad
1 dl mjölk
1 tsk vetemjöl
1/2 dl strösocker
Mascarponekräm:
3 äggulor
1/4 dl strösocker
1/2 förpackning (á 250 g) mascarponeost
1 msk råsocker
 
Fyllning och dekor:
massor med jordgubbar
3-4 dl vispgrädde, vispad
   
Gör så här:  
  1. Vispa socker och äggvitor till hårt skum. Vänd ner bakpulver och ris. Bred ut smeten till två plattor, ca 12*24 cm.
  2. Grädda plattorna i 150 graders ugnsvärme ca 45 minuter. Låt svalna.
  3. Smält smöret och chokladen i en kastrull. Tillsätt mjölk, mjöl och socker. Låt koka ihop e aning och sedan svalna.
  4. Vispa gulor och socker pösigt. Rör ner osten och smaka av med råsockret.
  5. Blanda generöst med skivade jordgubbar och en av krämerna. Bred det över en av bottnarna. Lägg på den andra bottnen.
  6. Blanda mer jordgubbar med den andra krämen och täck ovansidan.
  7. Bred hela anrättningen med grädde och dekorera med ytterligare jordgubbar.