Basilikapotatis
 

Första gången jag gjorde den här potatisen fanns det de som tyckte jag hädade som gjorde så här med färskpotatisen. Nu gör jag den varje år när färskisarna kommer! Receptet är för 4-6 personer.
 
Ingredienser:  
800-1000 g färskpotatis
ca 25 blad färsk basilika
1 dl grovt hackad persilja
2 msk vinäger
1 1/4 dl olivolja
 
1 dl finriven parmesanost
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
 
Gör så här:
  1. Skrapa eller borsta potatisarna rena.
  2. Koka upp vatten och koka dem ca 15 minuter eller tills de är mjuka.
  3. Gör under tiden såsen. Finhacka basilika och persiljan, gärna i mixer eller matberedare. Tillsätt vinäger samt oljan droppvis under gång. Tillsätt ost, salt, peppar och den pressade vitlöken.
  4. Häll av kokvattnet från potatisen. Låt den ånga av och svalna något. Skiva eller tärna den om den är stor. Häll över såsen och rör om försiktigt.
    Servera den varm eller kall.