Äppelkaka med havre och nötter
Det står i ursprungsreceptet att den är god både ljummen och kall - och det är den men den blir väldig rinnig om den inte kallnat helt!!! Jag låter den alltid kallna ordentligt, inte kylskåpskall utan rumsvarm. Receptet är för 10 personer (den är väldigt mäktig).
   
Ingredienser:  
Pajdeg:
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
125 g smör eller margarin
Fyllning:
5-6 äpplen, skalade och grovrivna
1 dl hasselnötter
3 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl crème fraiche
1-2 tsk kanel
2 tsk florsocker
   
Gör så här:  
  1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Finfördela fettet i mjölblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i botten och runt kanten i en pajform (ca 26 cm i diameter). Ställ den i kylen ca 30 minuter.
  2. Värm under tiden ugnen till 175 grader.
  3. Skala, kärna ur och grovriv äpplena. Bred ut dem över pajdegen. Förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter.
  4. Hacka nötterna. Vispa ihop ägg, strö- och vaniljsocker. Rör ner crème fraiche och häll blandningen över äpplena. Strö över nötter och kanel.
  5. Grädda ytterligare i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter.
  6. Sikta över florsocker (brukar jag hoppa över - den är tillräckligt söt ändå tycker jag)
  7. Servera med vaniljsås eller lättvispad grädde