Lammfilé med lakritsrub och honungsrostade apelsinskal
 
Receptet är för 4 personer.
 
   
Ingredienser:  
600 g putsad lammfilé
1 msk extra jungfruolivolja
 
Tillbehör:
1 spetskål eller en halv vitkål
1 fänkål
100 g späd spenat
1 msk kallpressad rapsolja
Havssalt och färskmalen svartpeppar
2 obehandlade apelsiner
1 vaniljstång
2 msk honung
 
Rub:
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
1 knippe mynta
1 obehandlad citron
10 g mörk choklad, 70-80%
1 msk havssalt
20 vrid på svartpepparkvarnen
1 msk farinsocker
1 tsk torkade chiliflakes
1 msk lakritspulver

   
Gör så här:  
  1. Gör först rubben. Pressa vitlöken och hacka schalottenlök och mynta fint. Riv skalet av citronen. Riv chokladen fint. Blanda med salt, peppar, socker, chili och lakritspulver. Badda köttet torrt och gnid det ordentligt med rubben.
  2. Stek köttet på hög värme i ett par minuter på båda sidorna. Stek klart på medelhög värme. Lammfilén ska stekas 6 minuter på varje sida. Vira in filén i ett bakpapper och en tygduk.
  3. Skiva kål och fänkål mycket fint på ett rivjärn. Skölj spenaten. Fräs kål och fänkål i rapsolja, salta lite. Vänd i spenaten när kålfräset är blankt och mjukt, smaksätt med salt och peppar.
  4. Skär bort apelsinskalen och skär dessa i fina juliennestrimlor. Vänd skalen i honung, vaniljfrön och en nypa salt i en teflonpanna.
  5. Skär köttet i skivor, lägg upp med apelsinskalen på toppen och kålblandningen vid sidan av.

Vill du ha ytterligare tillbehör passar sparrispotatis perfekt!