Cranachan
Klassisk skotsk dessert med hallon, rostad havre och grädde.
 
Receptet är för 4 personer.
 
   
Ingredienser:  
2 msk hasselnötter eller sötmandel
3 msk havregryn
2 rutor mörk choklad
1 msk rå-/rörsocker
1 1/2 dl hallon
2 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
1 msk whisky

   
Gör så här:  
  1. Mortla eller finhacka nötter eller mandel.
  2. Rosta nötter eller mandel och havregryn i en torr och het stekpanna tills det fått en lätt gyllenbrun färg. Låt svalna.
  3. Riv chokladen.
  4. Blanda det rostade med socker och riven choklad.
  5. Spara några hallon till garnering och gaffelmosa resten av hallonen.
  6. Vispa grädden fluffig. Rör försiktigt ner honung och whisky.
  7. Varva gräddblandningen med bärmoset och havreblandningen (spara lite av havreblandningen till garnering) i 4 små glas.
    Ställ kallt fram till servering.
  8. Strö över resten av havreblandningen och garnera med resten av hallonen vid servering.